Private garden in the Loire Valley

French clients in the Loire Valley were renovating and extending their house and outbuildings with the help of architects Parallel.  They wanted to redesign their front garden, a central courtyard and a large rear garden making up 1 480m².  The agricultural buildings would become their living area, leaving the house to the front of the property for visiting friends or as a holiday let.

house-google

Existing Front Garden

The clients wanted a Japanese inspired garden to the front of the property, full of leaf texture and clipped forms rather than colour from flowers.  Two possible designs were proposed for this area, one based on plants growing through gravel with a worn stone path, the second with a lawn with crisper stepping stones.  Both options included a small seating area for outdoor dining.

south-garden-plan-1v2

south-garden-coupe-1-copie

south-garden-plan-2

The clients wanted to retain the existing banana plants and trachycarpus palms, so a hardy “exotic” Japanese garden,  also based on leaf texture and colour,  was proposed for the area in front of the garage.  The garden blended with the other part of the garden through the use of bamboo, grasses and large sculptural stones.

north-garden-plan-1-copie-straightened-out

The existing rear garden was a blank slate being set almost entirely to lawn with a few immature fruit trees.  A productive kiwi vine covering the rear wall was the only plant to be retained.  A large deck to the rear of the converted building and a 14m lap pool were designed by the architects and the clients also asked for a summer house, clipped hedges, a small potager and a large area of lawn.

coupe-jardin-nord-1-copie

north-garden-plan-2-copie

coupe-jardin-du-fond-copie

Sadly the clients moved to another property before the garden could be built.

Project stages :  Sketch  and detailed design. 2015-2016.